השכרת רכב בנמיביה
19/04/2018הוצאת ויזה לנמיביה
22/05/2018איך לטייל בזול בבוטצוואנה
מתוך מדינות מזרח ודרום אפריקה, בוטצוואנה נחשבת ליעד יחסית יוקרתי ולמדינה יחסית מפותחת, ועל כן הוצאות מחייה כמו אוכל, לינה ומעבר בדרכים יכולים להגיע למחירים הזהים אפילו למדינות מערביות, דבר שעלול אפילו להבהיל את התרמילאי המתכלב הממוצע (אני).
מה שכן, לעומת זאת, דווקא אטרקציות כמו ספארי, טיולי שטח למדבר וכדומה הן נמוכות משמעותית בהשוואה למדינות כמו טנזניה וקניה.
אני טיילתי בבוטצוואנה כחלק מטיול ארוך ביבשת, יחד עם השותפה החמודה שלי, צלילולולו, שהפכה גם לאחות קטנה על הדרך ויחד יצאנו למסע של כשבועיים במדינה המטורפת הזו.
למרות שטיילנו שם שבועיים מלאים ועשינו לא מעט אטרקציות משוגעות, ההוצאות שלנו הגיעו לשליש מהוצאות התרמילאי הממוצע (ספרנו!). אז איך עשינו את זה אתם שואלים?
אז בין אם אתם תרמילאים בטיול ארוך או סתם מטיילים שרוצים לחסוך בעלויות במדינה המדהימה הזו, להלן כמה טיפים שיעזרו לכם לטייל שם בזול וכבונוס לקבל חוויה בלתי נשכחת.
תחבורה ציבורית בבוטצוואנה
יש אנשים שבוחרים לטייל בבוטצוואנה עם רכב, חלקם ממשיכים או מגיעים עם הרכב למדינות נוספות כמו דרום אפריקה או נמיביה, אך בניגוד לנמיביה שבה אפילו מומלץ להשכיר רכב, בוטצוואנה דיי פשוטה להתניידות ללא רכב.
אם בהתחלה שקלנו אולי להשכיר רכב, מהר מאוד הבנו שאין באמת כל צורך בזה.
לבוטצוואנה יש כמה ערים מרכזיות שאליהן קרוב לוודאי תגיעו:
- גבורון שזו עיר הבירה, שם אפשר להוציא גם ויזה לנמיביה לאלו הממשיכים למדינה המטורפת הזו.
- מאון שזו העיר ממנה יוצאים לרוב האטרקציות התיירותיות כמו טיסה מעל הדלתא, ספארי בדלתא וכדומה.
- קסני שזו העיירה הקרובה ביותר לספארי בצ'ובה ולגבול לבאים מזמביה.
לכל הערים הללו יש אוטובוסים מסודרים וברמה גבוהה, שיביאו אתכם בקלות ליעדים מרכזיים.
נסיעה מקסני לגבורון עולה בסביבות ה 120 פולה ונמשכת בערך 12 שעות. ניתן גם לקחת אוטובוס לילי בדרך הזו ובכך גם לחסוך עלויות לינה יקרות :)
נסיעה מקסני למאון תעלה הרבה פחות שכן מאון היא נקודת מעבר להרבה איזורים בבוטצוואנה, כולל אל עבר מעבר הגבול עם נמיביה ולכן תוכלו למצוא מגוון דרכים להגיע לשם.
בנוסף, בתוך הערים המרכזיות יש לא מעט מוניות שירות או מוניות רגילות איתן תוכלו להתנייד בקלות בתוך העיר (ואל תתביישו להתמקח!).
אם אתם נמצאים במקום מסוים למשך כמה ימים, אפשר לסדר עם נהג מונית שיביא וייקח אתכם במהלך כל השהות ולסגור איתו מחיר הוגן. זה מה שאנחנו עשינו בקזונגולה , הנמצאת ליד קסני שאסור להסתובב בה לבד ברגל כי עלולים להיתקל באיזה פיל בדרך מסתבר :)
דרך נוספת ומקובלת לא פחות היא טרמפים, והיא גם יכולה לעבוד. הרוב כנראה לא יעצרו לכם אבל תמיד יהיה מישהו שכן, במיוחד בערים הגדולות אבל לא רק.
תמיד יש אנשים טובים באמצע הדרך שישמחו לשמוע את הסיפור שלכם או לספר את שלהם ולהעביר יחד נסיעה. זו הזדמנות מצויינת לשאול את המקומיים כמה באמת עולים דברים וגם ללמוד את השפה :)
איך ישנים בזול בבוטצוואנה?
לינה היא ללא ספק העסק הכי יקר בבוטצוואנה, במיוחד אם משווים את המחירים שם למחירים של לינה במדינות מזרח אפריקה.
אני באופן אישי כמעט חטפתי שבץ ביום הראשון שלי בבוטצוואנה כשאמרו לי שלילה בהוסטל אליו הגעתי יעלה לי 30 דולר, ולא רק זה, אלא שזה גם המקום הכי זול לישון בו שאמצא באיזור.
לפני שאמרתי נואש ופתחתי אוהל ברחוב יחד עם הפילים של העיירה, הצלחנו למצוא כמה דרכים דיי טובות ביותר להוזלת עלויות לינה במדינה:
אז אוהל..
אוהל יכול בהחלט להזיל עלויות בהוסטלים מסוימים ובמיוחד אם בתכנון שלכם גם לבלות חלק מהזמן בשטח.
לינה באוהל כנראה תחסוך לכם באיזור ה 20% ממחיר של לינה בדורמס, ואפילו יותר אם תשוו את זה ללינה בחדר פרטי או זוגי.
לא חסרים הוסטלים ואתרי קמפינג ברחבי המדינה שיש בהם חצר גדולה ככה שתוכלו למצוא ספוט טוב לפתוח בו אוהל ויש גם משהו מאוד חוויתי בלישון באוהל במקום כמו בוטצוואנה.
באחד ההוסטלים בהם ישנתי באוהל במאון, עובר נהר מחוץ להוסטל ובנהר הזה החליט להתארח היפופוטם לכמה ימים.
אומנם יש גדר שמפרידה בין הנהר לאוהל שלי, עדיין זה מחזה משוגע לראות היפופוטם מחוץ לאוהל שלך שבגדה של הנהר מתהלכות להן פרות שמלקטות עשב ולידי ישן הכלב של המקום ששומר עלי בלילה (אולי מפני ההיפופוטם..)
הערה חשובה - שימו לב שבוטצוואנה היא מדינה פראית ביותר ולא רצוי או מומלץ לפתוח אוהל בכל מקום, אלא רק באתרי קמפינג מגודרים.
להתארח אצל מקומיים
עוד אופציה מצויינת להוזלת עלויות לינה (ולא רק בבוטצוואנה, אלא בכללי בעולם) היא להתארח אצל מקומיים.
מתוך השבועיים שטיילנו בבוטצוואנה, חצי מהזמן לפחות התארחנו אצל מקומיים, ואפילו בחינם, דבר שבחישוב גס חסך לנו יותר ממאה דולר לכל אחת!
יש כמה דרכים להגיע למקומיים, ומלבד החיסכון הכספי המשמעותי, זו חוויה ענקית להכיר את האוכלוסייה, לבלות איתם ולראות איך הם חיים.
בניגוד למדינות אחרות שבהן התארחתי יותר אצל משפחות, בבוטצוואנה דווקא התארחנו אצל חבר'ה צעירים בגילאים שלנו, ולמדנו להכיר גם את התרבות שלהם.
בגבורון למשל התארחנו אצל זוג צעיר, בורגני למדי, שאת רוב זמנו נהג להעביר בין עבודה לצפייה בטלוויזיה - חוויה שלא חשבתי שאזכה לראות באפריקה, ובטח שלא לראות איתם סרטים של נשיונאל ג'יאוגרפיק :)
הבחור מגבורון לא רק שאירח אותנו, הוא הכין איתנו ארוחות ערב, עזר לנו להוציא ויזה לנמיביה, ושדרג לנו את הטיול ברמה שלא ניתן לתאר.
לעומת זאת, במאון התארחנו בדירה של שני שותפים צעירים, ובכל ערב היו מגיעים הרבה חברים לדירה שמשחקים פיפא כל הלילה. לי באופן אישי זה הזכיר את הימים של דירת השותפים שלי עם חברים שכל ערב היו מגיעים אלינו עשרות חברים עם בירות ומשחקים בפלייסיישן כל הלילה.
אז איך בעצם מגיעים למקומיים האלה?
קאוצ'סרפינג
כן כן, מה ששמעתם. קאוצ'סרפינג הולך לא רע בבוטצוואנה ואפשר להגיע ככה ללא מעט אנשים, במיוחד בערים מרכזיות, שישמחו לארח אתכם בחינם.
אל הבחור אצלו התארחנו במאון הגעתי דרך קאוצ'סרפינג, נפגשנו במרכז העיר והעברנו אצלו כמה לילות מעניינים.
אנשים טובים באמצע הדרך
לפעמים כל מה שצריך לעשות זה פשוט לגשת ולשאול אנשים שפוגשים אם הם יכולים לארח אתכם או מכירים מישהו שיכול. אני לא יכולה לתאר לכם כמה פעמים עשיתי את זה וזה פשוט עבד, אנשים ישמחו לארח אתכם!
למצוא את המקומות הזולים
למרות שרוב הזמן ישנו באוהל או אצל מקומיים, עדיין יש דרכים להגיע למקומות הזולים, אפילו דרך המקומות היקרים. לפעמים כל מה שצריך זה פשוט לשאול, אבל אעשה לכם חיים קלים ואמליץ על כמה מקומות זולים שאפשר להתארח בהם:
Bananyana - קאמפסייט בקזונגולה שמציע אוהלים וחדרים במחירים הכי זולים באיזור. לעוברים מזמביה לבוטצוואנה כדאי להישאר לישון לילה שם מאשר להגיע לקסני.
וכמובן לא אחרת מאשר - להתמקח
לא תמיד זה יעבוד, אבל אם אתם ישנים במקום מסוים כמה ימים אפשר לשאול עם חיוך אם במידה ונשארים יותר מלילה אחד יש אפשרות להנחה.
בקאמפ Banayana למשל ידענו שנישאר שלושה לילות והמנהל הסכים שנישן בדורמס במחיר שהוא לוקח בדרך כלל למי שישן באוהל, ככה שאפילו הרווחנו חדר עם מזגן ומקרר ללא שום עלות נוספת, וזכינו לפגוש את היצור החמוד הזה פה למטה :)
ומה לגבי אוכל?
3 ארוחות ביום לא באות ברגל :)
כאחת שהתחילה את הטיול שלה במדינות מזרח אפריקה, התרגלתי לאכול במסעדות המקומיות שנמצאות בכל מקום ארוחות בחמישה שקלים (גג!).
אבל ככל שהטיול הלך והדרים והגעתי למדינות היותר מפותחות ביבשת הבנתי שהתזונה אליה התרגלתי הולכת לעבור מהפך.
רוב המסעדות במדינות הדרום הן כבר מסעדות מערביות וכשמדברים על מחירים הם כבר בדולרים ודבר כזה דורש שינוי שיטה. ככה יצא שמביקורים קבועים במסעדות מקומיות עברנו לביקורים בסופרמרקטים מערביים . אני לא אשקר ואספר שקניות בסופר הפכו לחוויה של ממש ולחלק בלתי נפרד מהמסע שלנו בבוטצוואנה ובכלל במדינות הדרום.
ובאמת, בבוטצוואנה לא יצא לי לאכול אפילו פעם אחת במסעדה והאוכל שאכלנו היה האוכל שבישלנו.
כשהתארחנו אצל מקומיים בישלנו יחד איתם, כשישנו בשטח הראנו לאפריקאים איך שתי בנות קטנות מכינות ארוחה שלמה על מדורה, ובימים שישנו בהוסטלים בישלנו במטבח של המקום.
באופן מאוד יעיל לכל הוסטל יש מטבח עם ציוד מלא לבישול ואלו היו הימים בהם התחלנו את מסורת התבשילים שלנו שליוותה אותנו גם לכל אורך נמיביה.
קנייה משותפת של מוצרי בסיס כמו אורז, עדשים, ירקות ופירות עזרה לנו לחסוך המון ולגוון באוכל שבישלנו.
צליל זכתה לקבל ממני סלט פירות בהפתעה באחד הימים החמים שהיו לנו שם, המקומיים זכו לטעום מה זה שקשוקה, אנחנו זכינו לטעום מהמאכלים המקומיים של האנשים אצלהם התארחנו ובגדול אכלנו המון עוגיות :)
עם הזמן כבר למדנו מה המחיר ההגיוני לכל מוצר ומה הסופר שהכי משתלם לקנות בו והדבר המדהים ביותר זה שזה יצר שגרה מדהימה בתוך טיול שכולו לא שגרתי.
אטרקציות מומלצות
אז בוטצוואנה מכילה בתוכה כל מיני אטרקציות מרכזיות ופראיות שמאוד מומלץ לעשות:
ספארי בצ'ובה
בניגוד להרבה חוויות ספארי אחרות ביבשת, אפשר לעשות את הספארי בצ'ובה בתוך סירה ולראות את עולם החי שם מנקודת מבט מאוד אחרת. זה מרתק לראות את החיות באות לשתות בנהר, משחקות במים ומתרחצות.
בצ'ובה יש אפשרות מדהימה לראות עדרים גדולים של פילים ואת האינטרקציה ביניהם ולחוות את אחת השקיעות היפות בחייכם.
עלות ספארי מסוג זה בצ'ובה תעלה באיזור ה 200 פולה לשלוש שעות של שייט. (המחירים יכולים להשתנות מעונה לעונה).
טיסה מעל הדלתא
הטיסה מעל הדלתא היא חוויה רצינית, במיוחד למי שמעולם לא טס במטוס קטן :)
הטיסה תעלה לכם בין 50 - 100 דולר, תלוי בגודל הקבוצה ובכוח המיקוח שלכם. אנחנו עשינו את הטיסה עם חברת Mack Air שהומלצה במפות הטיפים של מזונגו, ולא מתחרטים לרגע.
עזבו שהטייס שלנו היה בכלל טייסת (!!), הם גם באו לקראתנו בכל כך הרבה דרכים ומתוך רצון טוב, ובסוף גם נתנו לנו הרבה מים ומקום לנוח בו אחרי טיסת ההקאות הזו.
שייט קאנו בדלתא
אז פה אני חייבת להודות שהצליחו קצת לרמות אותנו ואפרט על הרפתקה בדלתא במאמר אחר, אבל עלות של יומיים קמפינג ושייט בקאנו צפויים לעלות לכם באיזור ה 100 דולר לאדם.
טיול שטח למדבריות המלח
עוד אטרקציה נפלאה שינסו לגבות מכם הרבה יותר כסף ממה שבאמת אפשר לעשות אותה היא הטיול למדבריות המלח. אנחנו עשינו אותה באופן עצמאי פשוט כי ניגשנו ושאלנו מקומי ברחוב אם הוא מכיר מישהו עם רכב שטח.
מפה לשם יצאנו להרפתקה ספונטנית ומיוחדת ממש עם משפחה מקומית שאותה אפרט במאמר נפרד.
מילים אחרונות
אני בכוונה משתדלת שלא לציין מחירים (מדוייקים) של כל מקום לינה, נסיעה או אטרקציה מהסיבה הפשוטה שהמחירים יכולים להשתנות מעונה לעונה, שנה לשנה וממיסוי למיסוי של המדינה.