דברים שאפשר לעשות (בחינם!) בליסבון
25/07/202310 סיבות לטייל באיסלנד בחורף
30/07/2023תכנון טיול לאיסלנד
איסלנד היא מאותם יעדים שדורשים תכנון לפני שמגיעים אליהם.
אני לרוב לא מתכננת את הטיולים שלי, ועם זאת, חודשיים לפני הטיול שלי לאיסלנד ישבתי ותכננתי את המסלול, מקומות הלינה, האטרקציות הנבחרות , הטיסות והשכרת הרכב לטיול שלי באיסלנד.
אני עוד טסתי לטיול חורף באיסלנד, ככה שנדרשתי לתכנן את הטיול *רק* חודשיים מראש. לעומת זאת, מי שרוצה לטוס לאיסלנד דווקא בקיץ רצוי שיתחיל לתכנן את הדברים אפילו חצי שנה מראש (אומרים המומחים).
איסלנד היא יעד פופולרי מאוד, במיוחד בחודשי הקיץ, מקומות הלינה הזולים אוזלים במהרה, האטרקציות מתמלאות ואם לא תזמינו בזמן, אין לדעת אם איזה רכב תטיילו באי.
לכן, תכנון נכון של הטיול שלכם יכול להיות קריטי במקרה הזה, ואני כאן לעזור :)
אבל אם במקרה לא בא לכם להתמודד לבד עם הכאב ראש של תכנון הטיול - בחברת Another Iceland הממוקמת באיסלנד ובניהול ישראלים, יתפרו עבורכם טיול עצמאי לאיסלנד - מותאם במיוחד אליכם, וידאגו להזמנת כל שירותי הקרקע לטיול.
ממה מתחילים לתכנן טיול לאיסלנד?
כל מסלול הטיול שלי באיסלנד תוכנן סביב דבר אחד מרכזי - אורות הזוהר הצפוני.
מכיוון שאני יודעת שלא כולם פסיכים כמוני, ורובכם כנראה גם ככה תגיעו לאיסלנד בחודשי הקיץ, אחרוג מלספר איך אני תכננתי את הדברים, ואציג בפניכם את הדרך השפויה יותר :)
אז השלב הראשון בתכנון הטיול שלכם יכלול שני דברים מרכזיים:
- להבין מהם האילוצים שלכם בטיול מבחינת תאריכים וזמנים, כלומר מתי בכלל תוכלו לטייל ולכמה זמן.
- להבין מה אתם רוצים בכלל לעשות, כלומר מהן האטרקציות שמעניינות אתכם או המקומות שחשוב לכם לבקר בהם.
אז נתחיל מ - מתי בכלל אתם חושבים לנסוע?
אז השאלה הכי בסיסית היא בעצם - מתי הטיול שלכם? מתי הבוס שלכם משחרר אתכם לחופשי/מתי הילדים שלכם בחופש/מתי נגמר הסמסטר ואין מועדי ב' או פשוט מתי בא לכם לצאת להרפתקה הבאה שלכם?
איסלנד היא כמו שתי מדינות שונות בקיץ ובחורף. עונת התיירות הגדולה של איסלנד מתחילה במאי ונגמרת בתחילת ספטמבר עם סיום הקיץ. מספטמבר ועד מאי זו העונה החלשה יותר והקרה יותר.
טיול קיץ דורש הכנות קצת אחרות מטיול חורף או טיול בחודשי התפר בין העונות הללו. זמן התארגנות מראש לטיול, קביעת מסלול ואופי הטיול, האטרקציות האפשריות והזמנת דברים מראש, מושפעים ניכרות מהעונה הנבחרת.
אפילו בעונה המתויירת יותר צריך להתחשב בחודשים מסויימים הנחשבים ליותר אטרקטיביים, ויכולים להיות פערים לא קטנים לפעמים בין טיול שמתוכנן לחודש מאי לבין טיול בחודש יולי.
לכן, הדבר הראשון שעליכם לחשוב עליו הוא מתי אתם רוצים או יכולים להגיע לטייל באיסלנד. במידה ואתם תחומים לתאריכים ספציפיים בלבד, זה הדבר המרכזי שיקבע כיצד הטיול שלכם יתוכנן.
אבל במידה ויש לכם יותר יד חופשית, הדבר שיעזור לכם לטעמי להחליט הכי טוב מתי בכלל להגיע, אלו האטרקציות שניתן לעשות בכל זמן נתון.
איזה אטרקציות בא לכם?
אז בין אם אתם בוחרים או בין אם אילוצי החיים מכתיבים לכם מתי להגיע לאיסלנד ולכמה זמן, הדרך הכי טובה להתחיל בתכנון הטיול שלכם לאיסלנד זה להבין מהן האטרקציות שאתם הכי רוצים לעשות.
באיסלנד יש עשרות אטרקציות מיוחדות (גם בחורף!) ואת רובן לא ניתן לעשות בעוד הרבה מקומות בעולם.
החל מסיורים במערות קרח, סיורי שייט לצפייה בלוויתנים או כלבי ים, טראק הלנדמנלרוגר המפורסם, וסיורי קרחונים שונים ומשונים, לכל אטרקציה יש את לוח הזמנים שלה לפי העונה בשנה וכמה היא פופולרית בקרב מטיילים.
מתוך ניסיון אישי הייתי מציעה לעבור על שלל האטרקציות שיש למקום כמו איסלנד להציע ולבחור את המועדפות עליכם או את אלו שאתם באמת לא רוצים לפספס.
האטרקציות באיסלנד הן לא זולות ויתנו משקל מהותי לעלויות הנדרשות לכם לטיול.
ברגע שתבינו איזה אטרקציות אתם באמת רוצים, איזה יהיה דיי מגניב לעשות אבל לא חובה, ועל אלו תוותרו - זה ייתן לכם כיוון טוב להבנת העלויות, הזמן, העונה, המסלול שתבחרו ואינדיקציה בנוגע לגבי מיקום כל אטרקציה על המפה.
ישנן אטרקציות שכדאי להזמין זמן רב מראש. למשל, אחד הדברים שקבעו בצורה חד משמעית את כיוון המסלול שבחרתי, והימים המוקדשים לכל איזור, היה הסיור במערת הקרח.
מכיוון שבמקרה שלי היו רק תאריכים בודדים פנויים לסיור וידעתי שזה סיור שאני לא מתכוונת לפספס, זה הכתיב את כל תכנון הטיול שיצרתי.
ישנן אטרקציות שיש בהן יותר יד חופשית כמובן וקל יחסית להזמין מקום אליהן, כמו למשל סיור שייט לוויתנים, שגם ניתן לעשות אותו מכמה איזורים באי.
בכל מקרה, הבנת הדברים שאתם רוצים לעשות באי יעזרו לכם בתכנון מסלול הטיול.
אתרים שעזרו לי מאוד במידע על אטרקציות, העונות של כל אחת והזמנה שלהן:
- Extreme Iceland: אתר המפרט על כל אטרקציה אפשרית הקיימת באי הזה עם וריאציות שונות לכל אחת. אפשר לבדוק זמינות כל סיור דרך האתר ואף להזמין ישירות.
- Guide To Iceland: אתר שנותן המון מידע על תכנון טיול באיסלנד והאטרקציות הקיימות בה. גם כאן ניתן להזמין ישירות ולבדוק זמינות של כל סיור.
איפה עוד תרצו לבקר ומה תרצו לעשות?
מלבד אטרקציות שיש להזמין מראש, יש באיסלנד עוד הרבה מקומות מעניינים נוספים שלא דורשים התארגנות מראש, או אירועים מגניבים שכדאי להכיר.
החל מהמפלים והאגמים המיוחדים של איסלנד, ועד לפארקים הלאומיים, איים וחצאי איים מרתקים ועיירות קטנות וחמודות, לאיסלנד יש כל כך הרבה מה להציע.
כמו שעשיתם באטרקציות - סמנו לכם איזה מהמקומות האלה לא תרצו לפספס, מה יכול להיות מגניב ומה נראה קצת מיותר. זה ייתן לכם אינדיקציה למה עוד ניתן לעשות בכל איזור.
חלק מהמקומות דורשים כמה שעות של שיטוט, וחלק אפילו חצי יום. תבחנו את הזמנים של כל מקום שתרצו לראות ובדקו אם זה בכלל אפשרי בעונה שבה בחרתם לטייל.
למשל מרכז איסלנד, שנחשב לאיזור פראי וקשוח במיוחד, חסום לחלוטין ברוב חודשי השנה (בחורף במיוחד), וניתן אך ורק להקיף את האי בחודשים הללו.
בחורף הגישה לחלק מהמפלים חסומה לגמרי ואם תנסו להגיע לשם עם הרכב ותתקעו, תצטרכו לשאת בהוצאות, שכן חברות השכרת הרכב מציינות זאת באופן חד משמעי.
אנחנו ניסינו קצת להתחכם, אבל כשמופיע שלט שאין גישה בגלל תנאי מזג האויר - זה אומר שאין גישה :)
עוד דבר ששווה לבדוק אלו אירועים או פסטיבלים מיוחדים שמתקיימים ברחבי האי. מצרפת לכם אתר שמתעדכן במהלך השנה ובו תוכלו למצוא מידע על אירועים מיוחדים באיסלנד לפני חודשי השנה.
בניית מסלול הטיול שלכם באיסלנד
אז אחרי שהבנתם מתי אתם יכולים להגיע, לכמה זמן ומה תרצו לעשות, הגיע הזמן לעבור לצד הפרקטי של תכנון הטיול לאיסלנד.
בחלק הזה בעצם ישנם שלושה דברים מרכזיים:
- בניית מסלול הטיול.
- לקבל מידע על אלמנטים נוספים בטיול.
- הבנת עלויות משוערות.
בניית מסלול הטיול - סימון נקודות על מפה
כלי שעוזר לי מאוד בתכנון הטיולים שלי הן אפליקציות של מפות.
אפשר להשתמש בגוגל מאפס כמובן ואז לעבוד על זה מול מחשב, אבל אני אישית מחבבת במיוחד את אפליקציית מאפס.מי.
אומנם היא זמינה לשימוש בפלאפון בלבד, אבל היא תכלס החברה הכי טובה שלי במהלך הטיולים שלי.
האפליקציה מאפשרת לכם להוריד מפה של איזור מסויים, במקרה שלנו - איסלנד, ולסמן את המקומות שאתם רוצים לבקר בהם.
מאפס.מי טובה לא רק לשלב התכנון, בו היא מאפשרת לכם להבין בעצם איפה כל דבר נמצא על המפה ועל ידי כך ליצור לאט לאט מסלול, היא גם מרכז הידע שלכם במהלך הטיול עצמו.
לכל סימון במפה תוכלו להוסיף מלל - אני כמובן מוסיפה מידע כללי כדי שאבין מה בכלל סימנתי, ואם אני ממש יסודית אני מוסיפה גם מידע חשוב כמו דרכי התקשרות, מחירים, קישורים לאתרים עם מידע רלוונטי (לבלוג שלי למשל אהמ אהמ) וכדומה.
ניתן לבחור צבעים שונים לכל סימון. למשל - כל מקומות הלינה בצבע אדום, כל הסיורים המיוחדים צהוב וכן הלאה. או בשלב התכנון לסמן לפי צבעים את סדר העדיפויות שלכם מבחינת מקומות ודברים שאתם רוצים לעשות ואז לבחון מה אפשרי מבחינת הטיול עצמו.
המפה פועלת גם ללא חיבור לאינטרנט וכל עוד יש לכם סוללה בפלאפון אתם מסודרים.
*כמובן שאתם מוזמנים להשתמש בכל כלי אחר שנוח לכם איתו לשמירה של אינפורמציה, אבל בעייני שימוש במפות הוא הכי נוח ואידיאלי ומאפשר לשמור את כל המידע במקום אחד נגיש.
וכך, תוך כדי תכנון המסלול יתגלה לפניכם על המפה המסלול שלכם, וכל מה שנותר לכם זה להעלות סימונים של הדבר החשוב הבא שעליכם לתכנן וזה:
מקומות הלינה שתבחרו לישון בהם
בעיניי זו הנקודה הכאובה ביותר בתכנון המסלול שלכם , מכיוון שמקומות לינה כדאי מאוד להזמין מראש.
הטיימינג בו תזמינו את מקומות הלינה שלכם יקבע כמה בעצם תשלמו על התענוג הזה. זה לא משנה בין אם אתם אנשים של בית מלון, אנשי הוסטלים או תרמילאים שמגיעים עם אוהל, כדאי לדעת איפה תשנו בלילה הרבה לפני שתגיעו למקום.
הדרך הטובה ביותר להזמין מקום לישון בו היא ללא ספק דרך אגודה המציעה אפשרויות לינה מגוונות המתאימות לכל סגנון טיול.
כשתכננתי את הטיול שלי לאיסלנד בדקתי דרך המון מקומות, כולל Airbnb, ועדיין בוקינג נתנה לי את ההצעות הזולות ביותר במקרה הזה.
בגלל שבניתם כבר מפה עם הדברים שאתם רוצים לראות ולעשות, יהיה לכם קל יותר להבין באיזה מקומות להעביר את הלילה.
טיסות
לאיסלנד יוצאות המון טיסות מהארץ. תוכלו למצוא טיסות לאו קוסט במחירים מצחיקים ואפילו טיסות ישירות. המחירים יכולים לנוע בין 200$ ללא כבודה ועד ל - 800$ בעונה התיירותית.
פה זה כבר ממש עניין של מתי אתם בוחרים לטוס, כי אפשר למצוא בכל טווח תאריכים טווח דיי רחב של מחירים.
האתר Sky Scanner יעזור לכם מאוד - רק שימו לב שהם מציגים המון פעמים את המחירים ללא כבודה.
בעיניי טיסה היא לא פאקטור כזה משמעותי מבחינת מחיר בטיול באיסלנד (בגבול הטעם הטוב כמובן), אז הייתי במקרה הזה מתכננת את הטיול לפי מקומות שאתם רוצים לראות והעונה המתאימה מאשר לפי מחירי הטיסות. הממוצע בכל מקרה יהיה כנראה באיזור ה - 400/500 דולר לטיסה.
השכרת רכב
הדרך העיקרית להתנייד באיסלנד היא באמצעות רכב, ולכן אחד מהדברים שכדאי להזמין יחסית מראש הוא רכב (במיוחד אם אתם מגיעים בקיץ).
יש לא מעט חברות להשכרת רכב באיסלנד, ואני באופן אישי השכרתי רכב דרך חברת Blue Car שלטעמי נתנו את המחירים הכי טובים.
סוג הרכב שתבחרו צריך להתאים לעונה בה בחרתם לטייל ולמקומות אליהם תרצו להגיע.
בחודשי הקיץ כנראה תוכלו להסתפק ברכב משפחתי רגיל או קטן, לעומת החורף שבו כדאי דווקא רכב 4X4 בגלל תנאי מזג האויר.
בכל מקרה רצוי להשוות בין המחירים וסוגי הרכבים של חברות שונות ולוודא מה כלול בעסקה.
הבנת עלויות
אז אחרי שבדקתם את האטרקציות שאתם רוצים לעשות, איפה לישון, ביררתם מחירי טיסות והשכרת רכב, הגיע הזמן לעשות סיכום משוער לעלויות הטיול.
כעת אתם בערך יודעים מה צפויות להיות עלויות של טיול בסדר גודל שתכננתם, מה שיאפשר לכם להבין אם תצטרכו לוותר על דברים מסויימים או דווקא להיפך.
סגירת מסלול הטיול באיסלנד והזמנות
אז השלב הבא בתכנון הטיול לאיסלנד שלכם הוא החלק שבו בונים את מסלול הטיול לפי האילוצים והבחירות שלכם והחלק הפחות נחמד של העשייה הזו - להתחיל לשלם על דברים מראש.
בניית מסלול הטיול
בניית המסלול יכולה להתבצע על גבי המפות (maps.me או google maps), או פשוט במסמך word פשוט.
בהתאם לימים שיש לכם לטייל ולאטרקציות שבחרתם, יווצר לכם באופן טבעי מן מסלול אפשרי.
השלב הראשון הוא פשוט להבין מאיפה אתם מתחילים. (לרוב זה יהיה רייקיאוויק כמובן). מה שנוח באיסלנד זה שזה אי מעגלי, ורוב המטיילים בונים מסלול סובב איסלנד עם עצירות בפיורדים או בחצאי איים שבדרך.
טיפים לבניית המסלול:
- רווחו את הימים: אל תנסו להכניס יותר מדי דברים ביום אחד. מזג האויר באיסלנד יכול להיות לא יציב לפעמים ויש סיכוי שאטרקציות יתבטלו או שתישארו תקועים באיזור מסויים בגלל סופות (במיוחד בחודשי החורף). ריווח הטיול יאפשר לכם גמישות במידה ומשהו כזה קורה.
- בדקו אם על הרכב שאתם משכירים יש הגבלות בהגעה למקומות מסויימים בעונות מסויימות: יש כבישים שלא ניתן להיכנס אליהם חלק מהשנה וחשוב להבין את התנאים של חברת השכרת הרכב.
- בדקו זמינות אטרקציות: תוך כדי בניית המסלול בדקו שבימים שאתם מיועדים להגיע למקום מסויים האטרקציות שבחרתם זמינות (או לפחות בטווח ימים).
הזמנות ותשלום
בהתאם לבניית המסלול אתם כמובן מוודאים שאכן יש לכם רכב זמין בתאריכים האלה, האטרקציות שבחרתם זמינות ושהמחירים במקומות הלינה סבירים באותם ימים.
עכשיו השלב של להזמין את כל הדברים האלה מגיע.
אני מתחילה מלהזמין את הדברים הגדולים:
- טיסה: באופן אישי הדבר הראשון שאני מזמינה הוא הטיסה, וככה אני יודעת שמקומי מובטח ובמחיר סביר.
- רכב: אין סיבה לדחות את הזמנת הרכב. המחיר הוא מחיר קבוע ועדיף להבטיח רכב טוב מראש שעונה על הצרכים שלכם.
השלב השני זה להזמין את הדברים הקטנים יותר אבל המשמעותיים לא פחות:
- אטרקציות: אין צורך להזמין את כולן לטעמי, במיוחד חודשים מראש. אם יש כאלה שאתם סגורים במאה אחוז שאין סיכוי בעולם שתוותרו עליהן, אז אפשר להזמין מראש. עקבו אחרי הזמינות במהלך הזמן עד הטיול, ובמידה ואתם רואים שזה מתחיל להתמלא, זה הסימן שלכם להזמין.
- לינה: בוקינג מאפשרים ברוב המקומות ביטול ללא עלות עד יומיים לפני התאריך המיועד. לכן, אין סיבה שלא תזמינו מקומות כאלה מראש ותבטיחו לעצמכם מחיר סביר. אם תראו במהלך הטיול שאתם עלולים לא לעמוד במסלול, שקלו לבטל את ההזמנה.
אתרים ואפליקציות לתכנון טיול באיסלנד
למרות שכמעט את כולם ציינתי ברחבי הפוסט, חשוב לי לארגן עבורכם את רשימת האתרים שבאופן אישי עזרו לי מאוד בתכנון הטיול שלי לאיסלנד:
אפליקציות של מפות
- maps.me האחת והיחידה, שאין טיול שאני יוצאת אליו בלי האפליקציה הזו, בין אם זה לתכנון הטיול, לנגישות למידע בזמן אמת ולניווט אוף ליין.
- Google Maps כמובן שגם באמצעותה אפשר לבנות מסלול טיול, להבין את המרחקים בין מקומות ולנווט כמובן.
אתרים עם מידע על איסלנד
- Guide To Iceland הוא אתר עם המון מידע על אטרקציות, השכרת רכב ובעצם כל מה שאתם צריכים לקראת הטיול שלכם באיסלנד.
- Another Iceland הוא אתר בעברית עם המון מידע גם על טיולים מאורגנים לאיסלנד ולי באופן אישי הוא עזר מאוד בתכנון הטיול.
- Blue Car Rental הוא האתר של חברת השכרת רכב שאני באופן אישי שכרתי מהם ולכן ממליצה.
אתרים כלליים שכדאי להיעזר בהם
- Trip Advisor שמאפשר לכם לבדוק דירוגים של כל דבר כמעט בטיול שלכם, לקרוא חוות דעת ולהוסיף בעצמכם מידע להמונים.
- Agoda שבעיניי נתנו את המחירים הטובים ביותר כשאני טיילתי שם ללינה באיסלנד (וגם לטיולים אחרים שלי בעולם).
קבוצות פייסבוק
- ישראלים אוהבי איסלנד היא הקבוצה הגדולה ביותר היום ויש שם לא מעט אנשים שישמחו לעזור לכם.
- איסלנד למטיילים היא עוד קבוצה מאוד גדולה, אני באופן אישי נעזרת בה המון למידע שאני מעבירה גם בבלוג אז שווה להצטרף.
- נורווגיה ואיסלנד למטיילים גם היא קבוצה גדולה, יש בה דיונים על שני היעדים אז נורווגיה קורצת לכם על הדרך אז שווה להתחבר.
מילים אחרונות
יכול להיות שתכנון הטיול לאיסלנד ירגיש לכם טיפה כמו מטלה, אבל זה בהחלט מסוג המטלות שיותר כייף לעשות :)
את הציוד שכדאי לקחת איתכם לטיול אפרט בפוסט נפרד (שיתפרסם ממש בקרוב אז שווה לעקוב..!).
מקווה שהפוסט עשה לכם קצת סדר בדברים, ואשמח שתספרו לי איך תכנון הטיול שלכם לאיסלנד מתקדם :)
---
אז ככה - בטיול שלי באיסלנד העדשה שלי החליטה להתפגר כך שכמות התמונות שלי מוגבלת וגם הרבה לא יצאו טוב בעקבות זה.
בנוסף, התמונות שצילמתי משקפות בעיקר את טיול החורף שלי משם ורציתי שתתמוגגו גם מאיך זה לטייל שם בימים אחרים.
ולכן, לצורך העלאת המאמר הזה לאוויר, עזר לי בחור מאוד מוכשר בשם וובה, וכל התמונות במאמר צולמו על ידו. תודה לך :)
יש לי התוודות..
חלק מהקישורים בפוסט זה הם קישורי שותפים, מה שאומר שאם אתם לוחצים עליהם ומזמינים דרכם, זה לא עולה לכם יותר, אבללל אתם בהחלט מקדמים אותי לעבר המיליון הראשון שלי ;)
החלום שלי זה להתפרנס מהבלוג הזה, ואני מקווה שבזה שאני מקרבת אתכם לטייל במקומות עליהם חלמתם, תוכלו לקרב אותי להגשמת החלום שלי.
אז רק אם אתם מעריכים את התוכן שלפניכם ומאמינים בי, הכי אשמח שאת ההזמנות לטיול שלכם תזמינו דרך אותם קישורים.
1 Comment
קראתי בעיון את כל מה שכתבת . הרבה תודה. אני מעונינת לעשות את הטיול באיסלנד וכנראה גרינלנד אבל בקרוז. במקומות שאני מגיעה אנחנו מעונינים המדריך פרטי בכל חנייה שיעזוק לנו בסיןר באותו יום או יומיים שלנו ה במקום. כמו כן אנחנו מתכננים להשאר כמה ימים נוספים באיסלנד להמשך טיול פרטי. האם את יכולה לעזור. אשמח לשמוע ממך.