
רשימת ציוד לטיול תרמילאים
14/06/2018
נפרדים מאפריקה
22/06/2018
רכס הרי האוסמברה
רכס הרי האוסמברה (Usambara Mountains) הוא רכס הרים בצפון מזרח טנזניה כך שבין הגבעות הירוקות של הרכס מפוזרים להם כפרים קטנים ונקודות תצפית מפתיעות.
אומנם טנזניה מציעה טראקים מאתגרים ומוכרים כמו הר מרו והקילימנג'רו, אך לא רחוק מהם מסתתר הטראק המיוחד הזה המציע לכם חוויה שונה מהרבה טראקים אחרים.
ברכס ניתן לבצע כל מיני סוגי טיולים, החל מטיולי יום לתצפיות השונות ועד לטראק המלא שאורכו כ 3-4 ימים (תלוי בקצב ובזמן שתחליטו להקדיש בין הכפרים).
הטראק מאוד מזכיר באופיו את הקונגו נייל טרייל ברואנדה שבניגוד לטראקים רבים אחרים היופי האמיתי שבו זה המעבר בין הכפרים הקטנים והחיבור שלכם אל המקומיים והחיים שלהם.
קצת על רכס הרי האוסמברה
הרי האוסמברה נמצאים בחלקה הצפוני של טנזניה וממוקמים במחוז לושוטו, שהיא גם העיר המרכזית של האיזור. אורך הרכס הוא בסביבות 90 ק"מ, כך שהחלוקה המקובלת לרכס מתחלקת בין הצד המזרחי שלו לצד המערבי, שבו בעצם יוצאים לטראק הידוע.
ההרים עטופים ביערות גשם טרופיים, חלקם אפילו מוגנים ע"י ממשלת טנזניה וגופים אחרים, ועם זאת רוב היערות שתיתקלו בהם הינם יערות לגידולי עצי הסקה ובנייה שמשנים את פני השטח לחלוטין.
מכיוון שהאוכלוסייה החיה באיזור הרכס נחשבת לאחת האוכלוסיות שגדלות בקצב הכי מהיר בטנזניה, זה חושף אותם לעוני רב וצפיפות. בשל כך הם מתפרנסים בעיקר מחקלאות וניצול העצים של היער סביבם, וכיום כ 70% מהיערות המקוריים באיזור הושמדו לחלוטין.
למרות זאת, האוכלוסיה המקומית היא לא זאת שגורמת לפגיעה המשמעותית ביערות סביבם.
בעבר התיישבו באיזור בני הבאנטו, השמבאה והמסאי. לאחר מלחמת העולם הראשונה החלק הועבר לשליטת בריטניה השולטת בו עד לימים אלו, וחברות זרות להפצת עצים מנצלות את האיזור ומפרות את האיזון האקולוגי ברכס.

הרבה גידולים חקלאיים במקום שפעם היה יער גשם
עלויות הטראק
את הטראק בהרי האוסמברה ניתן לעשות בצורה עצמאית או עם מדריך.
עלות הטראק עם מדריך תעלה לכם באיזור ה 35$ ליום, והיא כוללת ארוחות, לינה ומדריך שמלווה אתכם ומראה לכם את המקומות הסודיים, קיצורי הדרך ונקודות יפות שכנראה לא תגיעו אליהן לבד.
אנחנו באופן אישי החלטנו לעשות את הטראק עצמאית, גם כדי להוזיל את העלויות (לצאת לטראק בצורה עצמאית עלה לנו באיזור ה 60 ש"ח לכל הימים כולל הכל) וגם כי אנחנו מאוד אוהבים לטייל לבד ובקצב שלנו ופשוט להכיר את המקום בעצמנו.
במקום מדריך פגשנו מקומיים בדרך ושילמנו להם סכום סמלי כדי שיראו לנו את קיצורי הדרך והמקומות ששווה להגיע אליהם. ביתר הזמן פשוט חקרנו את האיזור לבד והגענו למקומות שייתכן ואחרים לא הגיעו אליהם.
יש יתרונות וחסרונות לכל אחת מן הדרכים ובסופו של דבר שתי האופציות נהדרות, בין אם תבחרו לטייל עצמאית או עם מדריך. ואם אתם כבר לוקחים מדריך אני שמעתי מהרבה תרמילאים שדיוויד הוא מצויין: 255-684099054+

מעבר בין הכפרים הקטנים של רכס האוסמברה
מסלול הטראק
יום 1 - מלושוטו אל הכפר לוקוזי
לושוטו (Lushoto) היא העיר הגדולה ביותר באיזור הרכס וגם מציינת את תחילת המסלול של הטראק.
אנחנו התחלנו לצעוד הישר מפתח ההוסטל בו ישנו צפונה אל עבר הכפר הקטן לוקוזי (Lukozi) שהיה לתחנה הראשונה שלנו במסלול שאורכו הוא בערך 25 ק"מ.
היום הראשון הוא בעיקר הליכה בשביל הראשי של הכפרים (Magamba Lukozi Road), ועשינו אותו עצמאית לחלוטין.
קצת אחרי לושוטו עוברים דרך הכפר Magamba שהוא מן צומת דרכים ממנו ניתן להמשיך לכמה כיוונים שונים. אחד הכיוונים הללו מוביל אל מפלי מקוזו (Mkuzu Falls) שאנחנו בחרנו לדלג עליהם בשלב זה וחזרנו אליהם אחרי הטראק.
ההליכה אל המפלים היא באיזור ה 10 ק"מ, כלומר אם אתם בוחרים להתחיל את הטראק במפלים כדאי לישון באחד הכפרים באיזור ולא להמשיך עד לוקוזי. אם בחרתם לעשות את הדרך למפלים במוטור זה בהחלט אפשרי לשלב את זה ביום אחד, אבל יש לזכור שיש עוד לפחות 20 ק"מ של הליכה לפניכם.
אנחנו בחרנו להמשיך צפונה במקרה הזה, ויש כמה נקודות מנוחה ממש חמודות עם נחלים ומפלים קטנים בדרך, וזו הזדמנות מצויינת להתרעננות קצרה :)
הכפר לוקוזי
אל לוקוזי הגענו אחר הצהריים ואחרי ארוחת צהערב באחת המסעדות המקומיות בכפר חיפשנו מקום להעביר בו את הלילה.
מיד קלטה אותנו איזו מאמא חמודה בשם לוסי שהראתה לנו את הגסטהאוס הקטן שבו היא מארחת. גוש כזה של אנרגיה חיובית לא פגשנו כבר המון זמן ובגלל שהיא התחבבה עלינו מאוד מהר החלטנו לישון אצלה בלילה.
בגסטהאוס ישנם חדרים זוגיים וליחידים במחירים של בין חמישה לשמונה שקלים ללילה. מקלחת דלי היא אפשרית, ואם תבקשו יפה אז אפילו ירתיחו לכם מים.
לצערי אני לא זוכרת את שם המקום, אבל הוא נמצא ממש בתחילת הכפר מצד שמאל של הדרך. אם זכור לי נכון יש מן חנות שנראית קצת כמו מוסך (או שהיא באמת מוסך) לאופנועים מתחת לגסטסאוס.
לוקוזי הוא כפר ממש קטן, ואני באופן אישי התאהבתי בו לחלוטין. יש בו כזו אנרגיה טובה, מלא ווייבים טובים של אנשים טובים ושמחים, ובזכות זה הוא הפך לאחד הכפרים שיותר אהבתי בטיול שלי.

חיבור למקומיים בהרי האוסמברה
יום 2 - מלוקוזי אל הכפר רנגווי
מוקדם בבוקר קמנו ואחרי ארוחת הבוקר הקבועה שלנו באחת המסעדות המקומיות אליה לוסי ליוותה אותנו ודאגה שנקבל את כל מה שרצינו, המשכנו לכיוון הכפר רנגווי (Rangwi).
מלוקוזי אל רונגווי זו הליכה של 21 ק"מ על הכביש הראשי. מכיוון שרצינו לחוות את האיזורים הפחות מוכרים של הרכס, פגשנו מקומי אדיב שהסכים להתלוות אלינו בתמורה לתשלום סמלי ולהראות לנו את קיצורי הדרך והסודות שרק מקומיים מכירים.
אומנם אכן הלכנו בקיצורי דרך, אבל אל תתנו לזה להטעות אתכם. אומנם מבחינת קילומטרז' כנראה והלכנו פחות, אבל קיצורי הדרך מובילים אתכם בין העליות והירידות של ההרים, מה שאומר שאוכלים שם הרבה עליות ומבחינת זמנים שום דבר בעצם לא מתקצר.
בדרך עברנו בין לא מעט כפרים ויצא לנו להכיר קצת את המקומיים. הבחור שליווה אותנו לקח אותנו בין המטעים וחלקות האדמה של הכפרים הקטנים באיזור.
מאחד השבילים זיהינו כמה מבנים שנראו לנו כמו בית ספר והחלטנו לעצור ולבדוק את המקום. באמת התגלה לפנינו בית ספר אפריקאי קטן שמדגיש בצורה כל כך מובהקת את החיים הפשוטים של האפריקאים.
כיתות קטנות שעטופות בקירות מתקלפים, בתוכן יושבים עשרות ילדים אפריקאים על כסאות ושולחנות העץ הקטנים שלהם ולוח גיר מחובר לאחד מקירות המבנה, ואי אפשר שלא להתאהב.
הכפר רנגווי
לא רחוק מבית הספר הגענו לכפר בשם רנגווי שגם היה לנו התחנה השניה במסלול בו העברנו את הלילה.
קצת לפני הכפר ישנה כנסייה שניתן להתארח בה ללילה, שלפי דעתי במידה ותקחו מדריך - לשם הוא יוביל אתכם. האיזור של הכנסייה מאוד חמוד וניתן להזמין גם ארוחת ערב דרך הנזירות שחיות שם.
לילה בחדר לשלושה אנשים יעלה לכם 30 ש"ח לאדם. לנו זה הרגיש יקר מדי שלא לצורך והחלטנו להמשיך אל הכפר ושם להעביר את הלילה.
מצאנו מקום בכפר לאכול בו ארוחת ערב וגם גסטהאוס קטן להעביר בו את הלילה בכמה שקלים בודדים.

כיתה בבית הספר באחר הכפרים בדרך
יום 3 - מרנגווי אל הכפר מטאה
היום השלישי של הטראק מתחיל מהכפר רנגווי כ - 15 ק"מ עד לכפר מטאה (Mtae) שהוא גם הנקודה האחרונה במסלול.
באחד הכפרים בדרך עצרנו לתה חם באיזה מבנה בוץ נחמד, שם מצאנו גבר אפריקאי מבוגר שלא ידע כמעט מילה באנגלית שהסכים להתלוות אלינו לחלק מהמסלול ולהוביל אותנו אל נקודת התצפית המפורסמת Mambo View Point.
במהלך כל הדרך מלושוטו עד לנקודת התצפית תיתקלו בשלטים שמאשרים לכם שאתם בדרך הנכונה. למרות שתמיד הרגשנו שעוד שניה אנחנו בתצפית לקח לנו שלושה ימים להגיע אליה :)
את הדרך אל התצפית הראה לנו האיש החביב שבמהלכה הוא הוביל אותנו דרך קיצורי דרך נוספים שחותכים הרבה מהעיקולים של הכביש הראשי. אבל גם במקרה הזה כל קיצור דרך משמעותו עליה אכזרית לעיתים.
מהדרך הראשית אל התצפית מצפה לכם הליכה של עוד 3.5 ק"מ בערך שבסופה תגיעו אל Mambo View Point, שם תוכלו לצפות על רכס ההרים שנגלה לפניכם.
מהתצפית חזרנו אחורה בחזרה לכביש הראשי שם נפרדנו מהאיש הנחמד שלנו והמשכנו לבדנו עוד כמה קילומטרים אל הכפר מטאה.
את הדרך מהתצפית אל הכפר קצת אילתנו בעצמנו ועברנו בין המטעים של החקלאים המקומיים ששמחו לפגוש אותנו ולתת לנו לטעום מהגזרים שהם מגדלים. אנחנו שהיינו כל כך רעבים, שמחנו מאוד לקבל מהם קצת תבואה.
בנוסף כחלק מהשיטוט שלנו באיזור הגענו לכנסייה קטנה שאת צלילי השירה שומעים עוד מרחוק והחלטנו להיכנס ולראות במה מדובר.
כמובן ברגע שהצצנו מפתח הדלת כבר על תשומת הלב הופנתה אלינו, הכומר הזמין אותנו להיכנס וישבנו והקשבנו לשירים שלהם ולהווי הקהילתי ששורר שם.
הכפר מטאה
אל הכפר הגענו בשעות הערב המוקדמות בו העברנו את הלילה באחד מההוסטלים המקומיים של הכפר.
בערב יצאנו לשוטט בכפר שהיה חשוך לחלוטין כיאה לכפר אפריקאי וישבנו באחד הפאבים המקומיים לאור נרות, שם טעמנו לראשונה משקה אלכוהולי מקומי שהם מכינים באיזור.
בפאב ישבנו עם בחור מקומי שסיפר לנו על החופים של העיר טנגה והעיירה הקטנה פנגני וידעתי שלשם אני רוצה להגיע וזו תהיה התחנה הבאה שלי אחרי הטראק.

פוגשים את הילדים של הכפרים
ממטאה בחזרה ללושוטו
במטאה יש נקודת תצפית נוספת שחשבנו לראות ביום למחרת אבל נפלנו על יום קצת ערפילי.
בנוסף בעקבות תקרית מסויימת נאלצנו לחזור באותו יום אל לושוטו למרות שהתוכנית המקורית הייתה להישאר עוד יום באיזור מטאה.
אוטובוס ללושוטו ממטאה יוצא בחמש לפנות בוקר בלבד שכמובן לא טרחנו לתפוס אותו.
במקום זה הצלחנו לתפוס טרמפ עם משאית משא תמורת תשלום סמלי עד לאחד הכפרים בדרך ומשם המשכנו בדאלה אל לושוטו.
ציוד מומלץ לטראק
לטראק בהרי האוסמברה אין צורך להצטייד בהרבה ציוד שכן יש לזכור שכל מה שאתם לוקחים אתם סוחבים, וגם כי המעבר בין הכפרים מספק לכם את הדברים הבסיסיים להם תזדקקו.
אוכל
הטראק עובר בין המון כפרים קטנים ככה שמלבד קצת צ'וקולוקים, מים ופירות את הכל ניתן לקנות בדרך.
בבוקר תוכלו למצוא מקומות לאכול בהם צ'אפטי מאייאיי ובצהערב אורז שעועית.
בגדים
למהלך היום בגדים קלים יסדרו אתכם מצויין. בלילה יכול להיות קריר בהרים אז כן כדאי לקחת פליז ומשהו מחמם ללבוש.
אומנם גשם לא ירד עלינו הפעם, אבל הרכס נמצא באיזור טרופי ככה שמעיל גשם תמיד טוב שיהיה.
נעלי הרים הן לא חובה, אבל נעלי הליכה טובות כן כדאי לקחת שכן חלק מקיצורי הדרך הן עליות מסורבלות שלא באמת מקצרות את הדרך מבחינת זמנים.
את הטראק עשיתי בסנדלי שורש שעבורי זו היה טעות חמורה בגלל פציעה כרונית בקרסול, אבל לעומתי גיא יוכל ללמד אתכם איך ניתן לטייל שנה וחצי בעולם רק בשורש :)
ציוד אחר
אין צורך לקחת איתכם אוהל או שק"ש שכן הלינה היא בגסטהאוסים. הלינה בכפרים זולה בצורה מגוחכת (באיזור החמישה שקלים ללילה לאדם) כך שגם מבחינת הוזלת עלויות אין טעם לקחת אוהל.
אני באופן אישי כן לקחתי איתי את הליינר שלי, שלמעשה מלווה אותי לכל מקום, כדי להימנע מ Bed Bugs ושאר מחלות המסתתרות בין הסדינים.
פנס ראש כדאי לקחת כי לא תמיד יהיה לכם חשמל בגסטהאוסים, ואם תרצו להסתובב בכפרים בלילה פנס זה חשוב כדי להאיר לכם את הדרך.

בין הכפרים של הרי האוסמברה
מפלי מקוזו (Mkuzu Falls)
מפלי מקוזו הם מפלים קטנים באיזור לושוטו, במרחק של בערך 16 ק"מ מהעיר.
ניתן לשלב את המפלים כחלק מהטראק, אנחנו בחרנו להגיע אליהם בנפרד לאחר הטראק. באיזור של המפלים תוכלו להבחין בהרבה קופים מקפצים בין העצים מה שתמיד משמח לראות.
מוטור מלושוטו לקח אותנו אל הכפר הקרוב ביותר למפלים ומשם המשכנו רגלית אל עבר המפלים. בכניסה לאיזור המפלים תוכלו לראות מן בוטקה נטוש שכנראה כל המטרה שלו היא לקחת כסף מתיירים לבנים.
סיפור קצר על חוויית המפלים שלנו
כשהגענו לא היה איש בבוטקה אבל שני מקומיים החליטו לעקוב אחרינו מתחילת הכפר כדי לגבות מאיתנו כסף. למרות שהסברנו להם מפורשות כבר בהתחלה שאנחנו לא מעוניינים במדריך ושלא נשלם להם, הם החליטו להתלוות אלינו בכל זאת.
החלטנו לנסות קצת להערים עליהם והלכנו בדרך אחרת אל המפלים שחלקה ממש דרשה חצייה רגלית של הנהר.
למרות שניסינו להתחמק מהם לא לקח יותר מדי זמן עד שהם הופיעו במפלים וחיכו לנו עד שנלך.
בשלב מסויים גשם תפס אותנו והחלטנו לחזור אחורה יחד עם המקומיים שנדבקו אלינו. כשיצאנו ממתחם המפלים הם כמובן החליטו לדרוש מאיתנו כסף שהיה ברור לכל הדעות שפשוט ילך לכיס האישי שלהם.
אני סירבתי לשלם להם ופשוט המשכתי ללכת ולהם לא הייתה ברירה אלא פשוט להמשיך ללכת אחרי. כשהגענו חזרה לכפר כבר לא מעט אנשים עשו סביבנו אמבוש קטן ודרשו תשלום אבל המשכנו בשלנו.
אחד משני הבחורים שעקבו אחרינו לאורך כל הדרך החליט לקחת מוטור בתואנה שהוא מציע לנו טרמפ בחזרה ללושוטו תוך כדי שהוא דורש מאיתנו את הכסף שהוא טוען שמגיע לו.
הוא האחרון מבין כל החבורה שהמשיך להתעקש ועקב אחרינו עם המוטור גם כשכבר התחלנו ללכת לכיוון לושוטו. הטקטיקה הפעם הייתה ללכת ממש ממש לאט עד שימאס לו לנסות לנסוע אחרינו עם האופנוע בקצב הזה, ואחרי כמה דקות זה עבד והוא חזר אחורה.
המשכנו עוד קצת קדימה עד שמצאנו מוטור אחר שייקח אותנו בחזרה ללושוטו.

מחפשים קופים במפלי מקוזו
מילים אחרונות
אל הטראק בהרי האוסמברה יצאתי עם גיא ולורה הצרפתייה החמודה שפגשתי בלושוטו. בהתחלה היא קצת חששה להצטרף אלינו כי היא הרגישה לא בכושר, אבל הטראק הוא ברמה בינונית סבירה לחלוטין של הליכה והיא עמדה בו כמו נינג'ה.
חלק מהטראק נאלצתי לעשות יחפה בגלל פציעה בקרסול שהלכה והחמירה ככל שהזמן עבר ולצערי לא יכולתי להמשיך לטראק עוד ביבשת לאחר מכן טראקים ארוכים.
ועם זאת עדיין ממליצה לא לוותר על החוויה שהרי האוסמברה מציעים, במיוחד לאלו שלא יצא להם לעשות או שחוששים מהקושי של טראקים אחרים בטנזניה או בכלל ביבשת.
בניגוד לטראקים רבים ביבשת, הטראק הזה הוא גם מהיותר זולים שתיתקלו בהם, ואם תחליטו לעשות אותו עצמאית אז בכלל.
אשמח לשמוע בתגובות איך החוויה בהרים הייתה לכם!
---
כל תמונה שאני לא נמצאת בה צולמה על ידי, ועל היתר עלי להודות לגיא היקר שאיתו גם עברתי חוויה מעניינת בתוך כל הימים האלה. תודה שהיית חבר.
4 Comments
קראתי בשקיקה את החוויות שעברת
אני לא טיפוס של טראקים אבל היה לי מענין לקרוא.
תודה על השיתוף.
תודה! זה יחסית טראק קליל שיכול להתאים לכל אחד 🙂
מדריך מעולה! הייתי באיזור אבל חבל שלא קראתי את המדריך הזה לפני כן!
תודה על הטיפים – אשמור לפעם הבאה בטנזניה.
בזכותך הגעתי לאי מאפיה אז מקווה שתגיע למקומות שווים בזכותי 🙂